Bahan-Bahan
1
ekor ayam-dipotong 12
6 biji bawang besar
1 labu bawang putih
8 biji ubi kentang
2 biji karot
2-3 cawan air
1 biji kiub ayam
2 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar serbuk BISTO
Garam n serbuk lada hitam secukup rasa
Cara:
Bersihkan
ayam dan gaul dengan sediki garam kemudian goreng ayam sampai kekuningan .
Kupas semua bawang dan di mayang nipis-nipis , semua ubi kentang juga di kupas
kulit dan dipotong kecil-kecil , kikis kulit carrot dan dipotong menyerong
tebal-tebal. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , biarkan bawang
ini masak dan menjadi kekuningan . Terus masukkan semua air dan ubi kentang
serta carrot kemudian kacau , biarkan kuah mendidih dan sampai ubi kentang
menjadi empuk . Masukkan kiub ayam , lada hitam dan semua ayam yang telah di
goreng tadi .
Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta
kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata . Kuah stew akan menjadi pekat dan
rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi . Biar kuah mendidih selama
3-5 minit lagi dan boleh la ditutp api dapur. Kuah stew yang tengah mendidih ,
saya masukkan dahulu ubi kentang dan carrot supaya menjadi empuk , last sekali
baru la saya masukkan ayam. Kemudian saya akan kacau semua bahan supaya
menjadi sama rata , biarkan stew ini mendidih untuk 5 minit lagi sebelum tutup api dapur.
Sumber: Facebook-Kerja Dari Rumah
No comments:
Post a Comment