Terdapat beberapa jenis bintanok mengikut bahan yang digunakan seperti bintanok dalai (jagung), bintanok runti (ubi kayu), dan bintanok punti (pisang).Di sini saya kongsikan resipi bintanok dalai iaitu kuih yang dibuat daripada jagung. Resipi ini adalah resipi yang lazimnya digunakan. (kemungkinan ada resipi dan cara membuat yang berbeza mengikut kreativiti individu tersebut).
Berikut adalah resipi dan cara-cara membuat bintanok dalai:-
Bahan-bahan
- Jagung masak
- Gula (secukup rasa)
- Air
- Kulit jagung
Cara-Cara
- Parutkan isi jagung masak di atas pemarut. (Kalau malas, boleh gunakan blender tapi tekstur isi yang dihasilkan tidak sama seperti yang original.)
- Masukkan gula secukup rasa dan tambahkan sedikit air tapi jangan sampai terlalu cair.
- Bersihkan kulit jagung. Ambil kulit yang berada di sebelah dalam sikit.
- Masukkan isi jagung yang diparut tadi ke dalam kulit jagung dan ikat. Tali pengikat biasanya diambil dari tepi kulit jagung, seperti yang biasa saya nampak orang tua saya buat, tapi ada juga yang menggunakan tali rafia.
- Masukkan isi jagung yang telah siap dibungkus tadi ke dalam periuk dan masukkan air samapai paras jagung tersebut. Kalau ada pengukus pun boleh. Kukus selama 10-15 minit bergantung pada kuantiti bintanok yang dibuat.
Bintanok Jagung dijual d tamu-tamu minggu. |
No comments:
Post a Comment