Tuesday, November 24, 2015

Cara Membuat Ikan Masin / Ikan Kering

Memproses ikan kering adalah satu cara pengawetan ikan secara tradisional sejak dahulu lagi, tetapi ianya tidak diusahakan secara komersial.
Ikan kering hanya diproses dari ikan-ikan lebihan untuk jualan atau ikan berkualiti rendah. Antara jenis ikan yang sering digunakan ialah ikan gelama, cencaru, duri, timah dan pari.

Carta Alir
Bahan-bahan Pemprosesan Ikan Kering
Ikan 100%
Garam Kasar 10 – 30%

Cara-cara Pemprosesan Ikan Kering
a) Menyiang Ikan
Ikan dibuang sisik, perut dan dibelah dari bahagian atas dan dibuka berbentuk ‘kupu-kupu’. Ikan yang telah siap disiang dibersihkan dari kotoran darah dan lemak.
b) Proses Pemerapan
Ikan disusun di dalam bekas dan ditabur garam kasar berselang seli dan berlapis-lapis serta dibiarkan semalam.
c) Mencuci
Ikan yang telah diperap air garam dibersihkan terlebih dahulu sebelum dijemur.
d) Mengering
Ikan disusun di atas pemidai di bawah cahaya matahari seharian untuk dikeringkan.
e) Penyimpanan dan Pembungkusan
Ikan kering dimasukkan ke dalam kotak dan disimpan di tempat yang selamat pada suhu bilik.

TIPS :
Ikan yang dijemur selalunya akan dihurungi lalat yang akan mengakibatkan ikan jadi berulat. Taburkan sedikit serbuk lada hitam bagi menghindarkan lalat.

1 comment:

  1. Harrah's Reno Casino & Hotel - JTM Hub
    Harrah's Reno Casino & 삼척 출장마사지 Hotel locations, 김포 출장마사지 rates, amenities: expert Reno research, 충청북도 출장안마 only at Hotel and Travel Index. Users 바카라사이트 can plan their trip, search for 경산 출장안마 travel deals,

    ReplyDelete