Bahan-Bahan
Tepung gandum/superfine 500gm
1 sudu makan air abu (kalau tak ada panaskan 1 tbsp bicarbonate soda dan
masukkan kedlam air)
Telur 1 biji ( kalau tak nak telurpun tak ape)
Pewarna kuning
Air ( air + telur +air abu/soda bicar+pewarna kuning = 220ml)
Cara
Letak tepung dalam bekas, buat lubang di tengah.
Masukkan semua bahan yang lain.
Uli sampai jadi doh. Tak perlu tambah air kalau adunan agak kering sbb nnti
bila kita guna mesin pasta tu ianya akan canai dgn elok dan licin.
Biar sebentar adunan dalam 30 minit.
Ambil sedikit adunan, canai adunan pd mesin no.1, hingga doh agak licin
Tukar ke no.2. Canai lagi.
Buat sampai no.4
Last sekali guna mesin mee yang halus sekali.
Jangan lupa letak tepung supaya mee td tak melekat.
Panaskan air untuk mencelur. Tambah sedikit garam dan minya.
Apabila mendidih, bolehlah dimasukkan mee tadi dan masak dalam 5 minit atau
masak. Jangan terlalu lama, mee akan kembang.
Angkat, jirus sedikit dgn air. Toskan.
Tambah minyak untuk meleraikan mee tersebut.
Bolehlah digunakan.
'**Tahan dalam 3-5 hari kalau letak dlm peti sejuk.
No comments:
Post a Comment